Om en hackad webbplats

Blev kontaktad av Pieter, en vän till en av mina goda kunder. Hans hemsida har hackats. Google varnar om man söker på sidan: ’Denna sida kan ha blivit hackad’.

Om man trots denna varningen klickar på länken ser man en dialogruta som kräver att man klickar. Om du gör detta får du virus i datorn. Nederst på bilden.
Som du förstår påverkar detta Pieters affärsverksamhet oerhört. Det värsta är att hans domännamn och webbhotell registrerats av en konsult som upphört med verksamheten. Pieter måste alltså börja om från början.

Det visar på betydelsen av bra säkerhet och att du som kund skall äga allt. Ha brandvägg. Använd aldrig utdaterade (dvs osäkra) tillägg och teman. Ha bra lösenord överallt.

Du som företagare ska alltid själv äga webbhotell och domännamn så att du kan flytta hemsidan till annat webbhotell om ditt nuvarande visar sig ha dåliga säkerhetsrutiner, som i detta fallet.

Hur skulle DU klara dig om något sådant händer? Du måste antingen lära dig allt om din hemsida inifrån och ut, eller ha en bra konsult som hjälper dig.

  1. Registrera domännamn i eget namn. Om utvecklaren gör detta åt dig, se till att namnet flyttas till dig när sidan är klar.
  2. Registrera webbhotellet i eget namn.
  3. Använd endast aktuella teman och tillägg.
  4. Håll ALLTING uppdaterat ALLTID. Vänta inte till imorgon med att uppdatera ett tillägg. Då kanske det är för sent.
  5. Ha bra lösenord till WordPress, FTP och kontrollpanel. Använd en lösenordsgenerator, eller programmen Lastpass eller 1Password, för att skapa lösenord och hålla reda på dem.
  6. Ha en bra konsult som ger dig råd och följ dem.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *